Luni, 28 Septembrie 2020

Casa memoriala "George Bacovia"


Adresa : Str. G. Bacovia nr. 13







Casa memoriala George Bacovia este punctul de început al oricarui itinerar cultural bacauan. În imediata vecinatate a monumentalei statui a lui Stefan cel Mare, pe fosta strada a Liceului, actualmente strada George Bacovia, la nr. 13, batrâna casa îsi îmbraca ferestrele în reflexele calde ale trandafirilor. Poet simbolist, redescoperit de exegeti în multiple ipostaze stilistice, de bibliografi ca pretios subiect de studiu, ca si de simplii iubitori de poezie, Gheorghe Vasiliu - George Bacovia -, desi disparut dintre noi de aproape o jumatate de secol, face parte din viata noastra.

Volumele sale de versuri, ce au cunoscut multiple editii, au fost traduse în numeroase limbi. A desfasurat si o intensa activitate de promotor al culturii, fiind unul dintre întemeietorii revistei Ateneu. Drept recunoastere a valorii creatiei sale, Liceul în care a studiat, Teatrul din Bacau, Universitatea George Bacovia, Scoala generala nr. 27 Bacau si Biblioteca din Buhusi au primit numele sau si, începând din anul 1971, se desfasoara la Bacau Festivalul George Bacovia, manifestare ce atrage în urbea noastra personalitati marcante ale culturii române.

Spirit meditativ, profund, fapt atestat si de volumele valoroase ce se pastreaza înca în biblioteca din casa, de o gingasie sufleteasca exceptionala - dupa cum ni-l prezinta sotia sa, Agatha Grigorescu-Bacovia, într-unul din volumele dedicate poetului -, Bacovia si-a distilat destinul, transformându-l în poezie. El ne-a facut cunoscut ca materia plânge, ca mugurul alb si roz si pur este vis de-albastru si azur, ca plumbul e o materie sensibila.

Aparitia unui poet talentat în târgul de negustori care era Bacaul sfârsitului de secol XIX pare neverosimila. Si totusi, daruit cu o sensibilitate artistica speciala, mostenita de la mama sa, Zoita Vasiliu, îl gasim pe adolescentul Bacovia preocupat de formarea sa spirituala, abonat la reviste de literatura frantuzesti, la curent cu noile dezvoltari în sociologie, psihologie, arta.

La 19 ani era deja un poet matur. Scrisese, printre altele, majoritatea poezilor ce vor alcatui volumul de debut Plumb.

În Casa din strada Liceului nr.7, astazi strada George Bacovia, parintii poetului s-au mutat în anul 1906, în primavara. Student fiind atunci la Bucuresti, la Facultatea de Drept, si venind acasa în vacanta de Paste, poetul a scris una din cele mai gingase ode închinate primaverii din literatura româna, Note de primavara.

Casa memoriala a fost deschisa publicului în anul 1971.

Anul acesta, prin grija domnului primar Dumitru Sechelariu, care a acordat sprijin financiar, s-au executat lucrari de consolidare a casei. În aceasta cladire, ce dateaza din ultimul deceniu al secolului XIX, sunt pastrate numeroase obiecte de uz personal si piese de mobilier ce au apartinut poetului. În toate cele cinci încaperi destinate vizitarii sunt expuse marturii reprezentative, manuscrise originale, documente si piese de patrimoniu.

În Salonul casei, impresioneaza simplitatea si bunul gust al mobilierului. Aici se afla pianul, vioara si portretele parintilor - Zoe si Dimitrie Vasiliu - atât de dragi poetului.

Casa memoriala detine un documentar pe caseta video în care e surprins poetul în timpul vietii si o înregistrare pe caseta audio cu vocea poetului recitând din versurile sale.

În gradina Casei memoriale, sculpturi ambientale apartinând artistilor contemporani invita la meditatie si reflectie. Si pentru ca meditatia sa fie rodnica, ea trebuie nutrita cu informatii adecvate: veniti deci la Biblioteca Judeteana Bacau pentru a consulta volumele ce cuprind operele poetului, bibliografiile si volumele de critica ce i-au fost dedicate.