Reparatii Laptop Bacau
Duminica, 26 Februarie 2017

Casa memoriala "George Bacovia"


Adresa : Str. G. Bacovia nr. 13Casa memoriala George Bacovia este punctul de ţnceput al oricarui itinerar cultural bacauan. ╬n imediata vecinatate a monumentalei statui a lui Stefan cel Mare, pe fosta strada a Liceului, actualmente strada George Bacovia, la nr. 13, batrÔna casa ţsi ţmbraca ferestrele ţn reflexele calde ale trandafirilor. Poet simbolist, redescoperit de exegeti ţn multiple ipostaze stilistice, de bibliografi ca pretios subiect de studiu, ca si de simplii iubitori de poezie, Gheorghe Vasiliu - George Bacovia -, desi disparut dintre noi de aproape o jumatate de secol, face parte din viata noastra.

Volumele sale de versuri, ce au cunoscut multiple editii, au fost traduse ţn numeroase limbi. A desfasurat si o intensa activitate de promotor al culturii, fiind unul dintre ţntemeietorii revistei Ateneu. Drept recunoastere a valorii creatiei sale, Liceul ţn care a studiat, Teatrul din Bacau, Universitatea George Bacovia, Scoala generala nr. 27 Bacau si Biblioteca din Buhusi au primit numele sau si, ţncepÔnd din anul 1971, se desfasoara la Bacau Festivalul George Bacovia, manifestare ce atrage ţn urbea noastra personalitati marcante ale culturii romÔne.

Spirit meditativ, profund, fapt atestat si de volumele valoroase ce se pastreaza ţnca ţn biblioteca din casa, de o gingasie sufleteasca exceptionala - dupa cum ni-l prezinta sotia sa, Agatha Grigorescu-Bacovia, ţntr-unul din volumele dedicate poetului -, Bacovia si-a distilat destinul, transformÔndu-l ţn poezie. El ne-a facut cunoscut ca materia plÔnge, ca mugurul alb si roz si pur este vis de-albastru si azur, ca plumbul e o materie sensibila.

Aparitia unui poet talentat ţn tÔrgul de negustori care era Bacaul sfÔrsitului de secol XIX pare neverosimila. Si totusi, daruit cu o sensibilitate artistica speciala, mostenita de la mama sa, Zoita Vasiliu, ţl gasim pe adolescentul Bacovia preocupat de formarea sa spirituala, abonat la reviste de literatura frantuzesti, la curent cu noile dezvoltari ţn sociologie, psihologie, arta.

La 19 ani era deja un poet matur. Scrisese, printre altele, majoritatea poezilor ce vor alcatui volumul de debut Plumb.

╬n Casa din strada Liceului nr.7, astazi strada George Bacovia, parintii poetului s-au mutat ţn anul 1906, ţn primavara. Student fiind atunci la Bucuresti, la Facultatea de Drept, si venind acasa ţn vacanta de Paste, poetul a scris una din cele mai gingase ode ţnchinate primaverii din literatura romÔna, Note de primavara.

Casa memoriala a fost deschisa publicului ţn anul 1971.

Anul acesta, prin grija domnului primar Dumitru Sechelariu, care a acordat sprijin financiar, s-au executat lucrari de consolidare a casei. ╬n aceasta cladire, ce dateaza din ultimul deceniu al secolului XIX, sunt pastrate numeroase obiecte de uz personal si piese de mobilier ce au apartinut poetului. ╬n toate cele cinci ţncaperi destinate vizitarii sunt expuse marturii reprezentative, manuscrise originale, documente si piese de patrimoniu.

╬n Salonul casei, impresioneaza simplitatea si bunul gust al mobilierului. Aici se afla pianul, vioara si portretele parintilor - Zoe si Dimitrie Vasiliu - atÔt de dragi poetului.

Casa memoriala detine un documentar pe caseta video ţn care e surprins poetul ţn timpul vietii si o ţnregistrare pe caseta audio cu vocea poetului recitÔnd din versurile sale.

╬n gradina Casei memoriale, sculpturi ambientale apartinÔnd artistilor contemporani invita la meditatie si reflectie. Si pentru ca meditatia sa fie rodnica, ea trebuie nutrita cu informatii adecvate: veniti deci la Biblioteca Judeteana Bacau pentru a consulta volumele ce cuprind operele poetului, bibliografiile si volumele de critica ce i-au fost dedicate.