Reparatii Laptop Bacau
Luni, 23 Ianuarie 2017

Casa memoriala "George Bacovia"


Adresa : Str. G. Bacovia nr. 13Casa memoriala George Bacovia este punctul de īnceput al oricarui itinerar cultural bacauan. Īn imediata vecinatate a monumentalei statui a lui Stefan cel Mare, pe fosta strada a Liceului, actualmente strada George Bacovia, la nr. 13, batrāna casa īsi īmbraca ferestrele īn reflexele calde ale trandafirilor. Poet simbolist, redescoperit de exegeti īn multiple ipostaze stilistice, de bibliografi ca pretios subiect de studiu, ca si de simplii iubitori de poezie, Gheorghe Vasiliu - George Bacovia -, desi disparut dintre noi de aproape o jumatate de secol, face parte din viata noastra.

Volumele sale de versuri, ce au cunoscut multiple editii, au fost traduse īn numeroase limbi. A desfasurat si o intensa activitate de promotor al culturii, fiind unul dintre īntemeietorii revistei Ateneu. Drept recunoastere a valorii creatiei sale, Liceul īn care a studiat, Teatrul din Bacau, Universitatea George Bacovia, Scoala generala nr. 27 Bacau si Biblioteca din Buhusi au primit numele sau si, īncepānd din anul 1971, se desfasoara la Bacau Festivalul George Bacovia, manifestare ce atrage īn urbea noastra personalitati marcante ale culturii romāne.

Spirit meditativ, profund, fapt atestat si de volumele valoroase ce se pastreaza īnca īn biblioteca din casa, de o gingasie sufleteasca exceptionala - dupa cum ni-l prezinta sotia sa, Agatha Grigorescu-Bacovia, īntr-unul din volumele dedicate poetului -, Bacovia si-a distilat destinul, transformāndu-l īn poezie. El ne-a facut cunoscut ca materia plānge, ca mugurul alb si roz si pur este vis de-albastru si azur, ca plumbul e o materie sensibila.

Aparitia unui poet talentat īn tārgul de negustori care era Bacaul sfārsitului de secol XIX pare neverosimila. Si totusi, daruit cu o sensibilitate artistica speciala, mostenita de la mama sa, Zoita Vasiliu, īl gasim pe adolescentul Bacovia preocupat de formarea sa spirituala, abonat la reviste de literatura frantuzesti, la curent cu noile dezvoltari īn sociologie, psihologie, arta.

La 19 ani era deja un poet matur. Scrisese, printre altele, majoritatea poezilor ce vor alcatui volumul de debut Plumb.

Īn Casa din strada Liceului nr.7, astazi strada George Bacovia, parintii poetului s-au mutat īn anul 1906, īn primavara. Student fiind atunci la Bucuresti, la Facultatea de Drept, si venind acasa īn vacanta de Paste, poetul a scris una din cele mai gingase ode īnchinate primaverii din literatura romāna, Note de primavara.

Casa memoriala a fost deschisa publicului īn anul 1971.

Anul acesta, prin grija domnului primar Dumitru Sechelariu, care a acordat sprijin financiar, s-au executat lucrari de consolidare a casei. Īn aceasta cladire, ce dateaza din ultimul deceniu al secolului XIX, sunt pastrate numeroase obiecte de uz personal si piese de mobilier ce au apartinut poetului. Īn toate cele cinci īncaperi destinate vizitarii sunt expuse marturii reprezentative, manuscrise originale, documente si piese de patrimoniu.

Īn Salonul casei, impresioneaza simplitatea si bunul gust al mobilierului. Aici se afla pianul, vioara si portretele parintilor - Zoe si Dimitrie Vasiliu - atāt de dragi poetului.

Casa memoriala detine un documentar pe caseta video īn care e surprins poetul īn timpul vietii si o īnregistrare pe caseta audio cu vocea poetului recitānd din versurile sale.

Īn gradina Casei memoriale, sculpturi ambientale apartinānd artistilor contemporani invita la meditatie si reflectie. Si pentru ca meditatia sa fie rodnica, ea trebuie nutrita cu informatii adecvate: veniti deci la Biblioteca Judeteana Bacau pentru a consulta volumele ce cuprind operele poetului, bibliografiile si volumele de critica ce i-au fost dedicate.