Luni, 28 Septembrie 2020

Unitatile militare din Bacau, au gazduit o multime dintre celebritatile pe care le vedem astazi la televizor sau in ziare. Ofiterii de la UM 1184 s-au bucurat sa ii aiba ca soldati pe unii dintre cei mai mari actori si artisti actuali, care si la vremea aceea erau, deja, consacrati.

Pe poarta unitatii au pasit, de-a lungul anilor, personalitati precum Mircea Baniciu, Tudor Gheorghe, George Mihaita, Ladiszlau Bölöni, Bogan Marin (cunoscut sub numele de scena Bodo, de la formatia Proconsul), Vasile Muraru, Petre Roman, Ovidiu Balan, George Pruteanu, academicianul Dan Motreanu, regretatul Aurelian Andreescu, si multi altii.

Viata la UM 1184 a fost roz doar pentru vedete, fiindca in aceeasi unitate isi duceau, cu greu, zilele de catanie si soldati obisnuiti. Pentru ei nu existau favoruri, ci doar instructie si rigori, uneori absurde. Obiceiurile cataniei nu erau cunoscute pentru privilegiati, ci doar de ceilalti. Adica, trenuletul cu crengute la ferestre, spalatul toaletei cu periuta de dinti, scosul apei din incapere cu siretul de la bocanci, conducerea "auto" cu valize pe sub paturi, si multe altele. Iar peste drum de aceasta unitate, la cea de artilerie, a facut armata si Corneliu Iacobov.

Unitatea s-a infiintat in 1965 si a disparut la finele anilor '90, ca urmare a restructurarilor din Armata Romana.

Unul dintre cei mai favorizati a fost actorul George Mihaita. "M-au luat in armata la 32 de ani, in 1980, cind deja eram cunoscut, mai ales din filmele de razboi ale lui Nicolaescu. Se poate spune ca aveam un statut special, ca eram rasfatat, si, ca dovada, saptamina de saptamina eram invitat permanent la un ofiter acasa, la masa. Era bucuria lor sa ma cunoasca, sa ma aiba acolo. La incorporare aveam parul cam mare si m-a pus un ofiter sa ma tund. Nu am vrut, si a doua zi mi-am indesat bine parul sub cascheta si i-am spus «Raportez, m-am tuns». Dar el m-a prins cu minciuna, fiindca frizerul unitatii era, de fapt, in concediu.

Artistul Mircea Baniciu a facut tot ce i-a stat in putinta sa scape de armata, ceea ce i-a reusit timp de opt ani. "Trebuia sa ma inrolez in 1975, dar eram in plina perioada de spectacole si turnee cu Phoenix, si Adrian Paunescu a intervenit sa ma scape. Apoi am apelat la tot felul de tertipuri sa evit armata, dar mi-a mers numai pina in 1983, cind deja implinisem 33 de ani, si cind m-au prins dupa un concert pe care l-am avut la Timisoara. M-au trimis la Bacau, La un moment dat m-au scos la raport, ca m-au vazut cum imi fac singur tigari, din foite si tutun. Au crezut ca sint droguri, dar le-am aratat ca e tutun olandez, de buna calitate, si s-au apucat si ofiterii de fumat. Cel mai greu de suportat a fost frigul, care era atit de rau, de ingheta sticla cu apa la capul patului", ne-a spus Mircea Baniciu.

Unul dintre cei care a incercat sa struneasca atitea vedete a fost colonelul Plotogea, care a condus unitatea in perioada 1983-1988.

"Cel mai apropiat m-am simtit de George (George Mihaita - n.r.), fiindca era foarte placuta prezenta lui. M-a impresionat foarte mult si Ladiszlau Bölöni. Era un om extrem de modest. Chiar daca desteptarea se dadea la ora 6, el se trezea la ora 5 dimineata si mergea pe terenul de sport sa faca alergare. L-am intrebat cum de nu apeleaza la cineva sa il mute de la Bacau, sau chiar sa il scape de armata, iar el mi-a raspuns ca daca exista cineva care sa aiba interes, va face acest lucru. Nu a mai trecut mult, si la interventia lui Mircea Lucescu a fost luat la Bucuresti, pentru a face parte din echipa nationala", ne-a povestit colonelul in rezerva Plotogea.

Coleg cu multe vedete a fost si profesorul bacauan Eugen Sendrea, specialist in patrimoniu. Iar amintirile sale nu sint chiar dintre cele mai placute. "Cind auzeai de unitatea 1184, parca auzeai de iad. Avea cel mai prost renume din tara, dar nu toti cei de acolo o duceau rau. Erau si ofiteri foarte duri, care poate credeau ca prin stilul lor vor ajunge generali, dar erau si ofiteri «oameni». Oricum, stagiul militar pe care l-am facut eu, in anii 1974-1975, a fost foarte sever, la singe, de tip ceausist. Hrana, insa, era destul de buna, dar trebuia sa dam ceva lupte pentru «ovalul» cu mincare. Am fost coleg, de exemplu, cu Vasile Lupu (fost lider taranist - n.a.), care ne cinta la fluier. Apoi, a mai fost George Pruteanu, care era mereu scos la raport si mustrat in fata detasamentului, fiindca avea gura mare si mereu avea ceva de comentat. El era ceva mai favorizat, fiindca mereu freca la veceuri, in timp ce altii prindeau doar frecatul la scari, care era mai dificil.

Citiva dintre cei care s-au perindat pe la fosta unitate de rezervisti 1184 din Bacau:


-cintaretul Mircea Baniciu
-bardul Tudor Gheorghe
-actorul George Mihaita
-fotbalistul Ladiszlau Bölöni
-cintaretul Bogan Marin (cunoscut sub numele de scena Bodo, de la formatia Proconsul)
-actorul Vasile Muraru
-politicianul Petre Roman
-dirijorul Ovidiu Balan (directorul Filarmonicii din Bacau)
-profesorul George Pruteanu
-Dan Motreanu (academician, profesor la Sorbona)
-cintaretul Aurelian Andreescu
-politicianul Vasile Lupu
-fratii Prelipceanu
-doctorul Robert Coneac
-doctorul Ilarie Popescu
-actorul Geo Popa
-antrenorul Vasile Simionas

Articol publicat in Ziarul de Bacau