Joi, 13 August 2020

Colectia, celebra inainte 1989, s-a pierdut treptat pina aproape de disparitie.Dupa preluarea Parcului dendrologic de la Hemeiusi de catre Directia Silvica, a fost refacuta colectia de trandafiri, aproape la standardele dinainte.

In 1954, parcul a fost oferit "pentru gazduire", ICAS, institutia care ar fi trebuit sa se preocupe de colectiile de arbori si de cea de trandafiri. Initial, aici erau 1.600 de specii de arbori, dar pina la revolutie se pierdursera deja 300 de soiuri si aproape in totalitate colectia de trandafiri.

Parcul dendrologic de la Hemeiusi ascunde acum o comoara, ce-i drept doar de-o vara: cea mai mare colectie de trandafiri din Romania. Sau, cel putin asa considera conducerea Directiei Silvice din Bacau, dupa ce-a ajuns sa numere nu mai putin de 600 de specii si 1.500 de fire de trandafiri. Acum, colectia, intinsa pe aproape toata suprafata parcului, este gata de valorificare. In felul acesta, in conditiile in care se va finaliza refacerea castelului, - cladirea castelului este una de patrimoniu; aici s-ar putea organiza evenimente culturale de exceptie, concerte simfonice.

Articol publicat in Ziarul de Bacau