Joi, 13 August 2020

Muzeul de stiinte ale naturii

Adresa: Str. Popa Sapca Nr. 3
Telefon: 0234/512.006
Email: muzstnabc@yahoo.com

Prin Decizia nr.284 din 15 mai 1969 seinfiinteaza Muzeul Judetean de Stiintele Naturii cu sediul in municipiul Bacau, str. K. Marx nr. 2, prin scindare din cadrul Muzeului Judetean Bacau.

Incepand cu data de 07 iunie 1993 se schimba denumirea Muzeului de Stiintele Naturiiin Complexul Muzeal de Stiintele Naturii "Ion Borcea" conform Deciziei nr. 105 din 14.05.1993 a Delegatiei permanente a Consiliului Jud. Bacau.

Din octombrie 1986, sediul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii "Ion Borcea" s-a mutat in str. Lucretiu Patrascanu nr. 44, actualmente Gh.Vranceanu nr. 44. Imobilul de la aceasta adresa este monument de arhitectura si figureaza in lista Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice la nr. 0 4 B 0 0 2 7, conform adresei nr. 327 din 30 mai 1996, de la Muzeul Judetean de Arta Bacau, Oficiul Judetean pentru Patrimoniul Cultural National Bacau.

In data de 22 octombrie 1992 se elibereaza Autorizatia de construire nr. 31 de catre Primaria Municipiului Bacau,in urma careiaincepe construirea noului sediu pentru Complexul Muzeal de Stiintele Naturii "Ion Borcea"in Parcul Libertatii (actualmente Parcul Cancicov).

Avand in vedere specificul geografic al zonei de mijloc a Moldovei si natura interferentelor, relatiile omului cu mediul, cu toate implicatiile economice, ecologice, culturale, morale în acest areal, integrat, la randul sau,in ansamblul problemelor lumii de astazi, s-a putut constituiin Bacau spre sfarsitul deceniului al VI-lea o sectie a muzeului regionalin care se prefigurau, prin colectii si directiile cercetarilor, muzeul de biologie moderna de mai tarziu (1968) si semnele prevestitoare ale maturizarii institutiei, devenind Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea", dupa numele savantului naturalist nascut la Buhoci (langa Bacau) si avandu-si caminul, devenind astazi casa memoriala, la Racova. O data cu cresterea zestrei patrimoniale, formarea cadrelor de specialisti si atragerea unor colaboratori de prestigiu, din cele mai diverse sfere ale cercetarii stiintifice - predominant biologice - s-au diversificat sectiile muzeului. O suita de reuniuni au epuizat o varietate tematica de referinta, tinzand spre o cuprindere problematica globala.

O asemenea perspectiva a plasat institutia muzeala bacauana intre factorii de cultura capabili sa atentioneze lumea asupra deteriorarii relatiilor dintre om si mediu in privinta periclitarii evolutiei firesti a biodiversitatii.

Astfel, muzeul incepe sa reprezinte un senzor de acuta vigilenta,intr-o lume ce trebuie sa aleaga,in sfarsit,intre „grandoarea" unei dezvoltari nejustificate ecologic si maretia echilibrului ce da drept de existenta tuturor ecosistemelor. La timpul lor, reuniuni ca Habitat 76, cu largi referiri asupra devenirii socio culturale a omului, Era omului atragand atentia în legatura cu impactul civilizatiei asupra ecosistemelor, Stiinta si conditia umana punand in discutie conditia umana si calitatea vietii, Ecologia si protectia ecosistemelor (10 editii), initiate de muzeograful Neculai Barabas, au constituit reper de valoare in situarea muzeului la nivelulinaltelor discutii revendicate de cercetarea interdisciplinara contemporana privind evolutia biologiei dincolo de fruntariile secolului. Volumele acestea, sectiile infiintate si dezvoltate în raport cu noile achizitii stiintifice au marcat de asemenea evolutia muzeului pana la stadiul de complex muzeal in care se gaseste astazi.

-Sediul nou este situat in Parcul Cancicov. Constructia cladirii a demarat in 1992 si sediul a fost dat in folosinta in anul 2004. Colectii, laboratoare, biblioteca si departamentul administrativ au fost mutate recent in aceasta locatie.