Joi, 13 August 2020
» Agenda » Turism » Muzee » Vivariu

Vivariu

Adresa: Str. Popa Sapca Nr. 3
Telefon: 0234/535.564
Email: muzstnabc@yahoo.com

Inceput modest: cateva acvarii aliniate langa un perete al expozitiei de baza din vechiul muzeu, casa Criste Cristoveanu,injghebate dupa toate regulile. Era o prima expozitie de pesti exotici deschisa la 1 septembrie 1975. Urmeaza o expozitie de rase de porumbei amenajatain apropierea aceluiasi muzeu (noiembrie 1976) si doar dupa doi ani se organizeaza o expozitie de pasari exotice, punandu-se astfel bazale viitorului Vivariu, care se va numi ca atare, prin unificarea celor doua mici sectii. Lucrurile au evoluat spectaculos, desi cu mari eforturi, obtinandu-sein 1981 un nou sediu (cel de langa Piata Centrala de astazi) al carui spatiu trebuia amenajat.

Din 1992, au inceput lucrari de modernizarein noile compartimente care alcatuiesc acum un complex expozitional:
- expozitia de pesti indigeni si exotici,
- expozitia de pasari cantatore si de ornament,
- expozitie de rase de porumbei,
- expozitia de animale arboricole si cea de pasari de curte.

In 1995 se modernizeaza expozitia de pasari exotice. Începand cu data 1 ianuarie 1981 Vivariul se va muta din sediul de pe strada K. Marx nr. 2,in sediul fostei scoli generale nr. 2, din strada Popa Sapca nr. 3. Imobilul de la aceasta adresa este monument de arhitectura si figureazain lista Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice la nr. 0 4 B 0 0 3 1, conform adresei nr. 1960 din 18 septembrie 2000, de la Muzeul Judetean de Arta si Etnografie Bacau, Oficiul Judetean pentru Patrimoniul Cultural National Bacau.

Astazi, Vivariul functioneaza cu cinci sectii: expozitia de pasari exotice cantatoare si de ornament; pesti exotici si indigeni; porumbei de rasa; pasari de curte; animale arboricole, fiind singura unitate de acest gen din tara. Vivariul s-a distins si prin organizarea expozitiilor itinerante cunoscute sub genericul „Natura si arta", aducandin discutie astfel relatia dintre frumosul natural si cel artistic. Fie la Botosani, Adjud, Arad, Piatra Neamt, Suceava, fie la Bacau, expozitii precum „Expo-Vivariu", „Animale exotice" si altele s-au bucurat de o buna primire din partea publicului.